Workshops and trips

.
Svalbard 25 May - 3 June 2017
Join us on a trip to Svalbard in May next year! In cooperation with Svein Wik, I will be guiding a 8 day trip at Svalbard from 25 May next year. The spectacular marine wildlife around Svalbard will be in focus for this workshop, as well as the snow covered landscapes. Creative photo techniques will be thought during the workshop (lectures and in practise). It will also be a lot of time for working on creating your own pictures. Underwater and split photography techniques will be showed and trained during this workshop If this is in your interest, check out this link: More information and booking here. Hope to see you there! :-)


Greenland 5 - 12 September 2017
In cooperation with the experienced and awarded Greenland photographer Carsten Egevang and Zoom fotoreiser I will be guiding a spectacular photography trip to West Greenland in September 2017. During the trip I will also give different lectures, as well as tell and teach about my tricks and methods.(More information will come soon, or feel free to contact me for more details). Norwegian: Her får du mulighet til å fotografere Grønlands fantastiske natur og dyreliv med alt fra moskus og fjellrev, til andre ulike arter inkludert storkval. I løpet av reisen vil vi fotografere ved innlandsisen ved Kangerlussuaq, Ilulissat Isfjord med sine gigantiske isberg som finns med på UNESCO's verdensarvliste, samt den kalvende isbreen Eqip Sermia med sin 90 meter høye isvegg. I september er naturens farger helt spesielle og det fins også mulighet til å oppleve nordlyset, noe som i kombinasjon med isfjell og storslått Grønlandsk natur kan gi fantastiske bilder.Kurs i kval og nordlysfotografering - Musvær (Utenfor Tromsø) 20.-23. og 27.-30. November 2014

Meld deg på ved å sende mail til: audun.rikardsen@uit.no
Unik mulighet til nærkontakt med storkval og nordlys!

2015: DET VIL DERSVERRE IKKE BLI ARRANGERT NOE WORKSHOP I 2015-SESONGEN PGA ANDRE FORPLIKTELSER. JEG HAR IMIDLERTID EN BÅT (22ft rib m/200Hk) TIL LEIE, SÅ DERSOM DET ER AKTUELT, TA DIREKTE KONTAKT MED MEG.

Etter stor suksess med en prøverunde i fjor (2013) og svært fornøyde deltagere, planlegger vi også i år et eksklusivt workshop relatert til fotografering av storkval på dagen fra båt og nordlys på kvelden/natta. Vi vil være stasjonert på det idylliske øyriket Musvær utenfor Tromsø. Her vil du bli veiledet av profesjonelle og erfarne kval- og nordlysfotografer og få mulighet til å ta bilder litt utenom det vanlige om vær og kvalen er med oss! Vi har også invitert med en spesielt utvalgt fotograf for den første helga. Dette vil være Lars Andreas Dybvik som i tillegg til Audun vil holde foredrag. Lars har vunnet flere internasjonale fotokonkurranser, og er en som går sine egne særegne veier med kreative og mer filosofisk vinkling på sine bilder som sjelden følger “læreboka" (sjekk: www.uskarp.no). I tillegg vil Audun kurse i kreativ kval- og nordlysfotografering. Den andre helga vil Audun i tillegg gi noen ekstra forelesninger relatert til kreativ fotografering ved og under vann.

Det vil være et kurs som starter torsdags ettermiddag og varer fram til og med søndag ettermiddag. Booking gjøres ved å sende meg en mail på audun.rikardsen@uit.no En smakebit på hva man kan oppleve kan ses på min hjemmeside (www.audunrikardsen.com - se gallery/whales) eller på følgende linker: http://tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/dvna60000113/26-02-2013 (flere steder utover programmet) og http://www.nordlys.no/web-tv/article6390169.ece

Varighet: tre hele dager fra torsdag ettermiddag til søndag ettermiddag

Sted: Musvær. Et vakkert øysamfunn midt i havgapet. Her bor det en familie på tre voksne og tre barn som driver gårdsbruk og fiske og vi vil bo på et idyllisk gammelt hus med sengeplass til ca 10 personer. Enkel standard (soverom med to senger per rom, felles bad). Stedet ligger midt i smørøyet for hvor kvalene har oppholdt seg de siste tre årene. Foruten familien, ca 200 søte og fotogene geiter, noen kyr og sauer, har vi det hele for oss selv! Flere av fjorårets deltagere fikk bilder som gjorde det godt i flere fotokonkurranser, og noen av disse bildene var uten en eneste kval på bildet…?

Nivå: Det er en fordel om man har noe bakgrunnskunnskap for foto, men man trenger på langt nær å være “proff”. Vi tilpasser forelesningene sånn litt for alle nivåer. Skal man ta bra bilder er det imidlertid en fordel med speilreflekskamera (se anbefalt utstyr under) på grunn av det lille, men fantastiske lyset vi har på den tiden.

Antall deltagere og båter. Vi har satt en grense på inntil 10 betalende fotografer og tar maksimalt 4 fotografer på hver båt for at hver skal ha bra med plass til fotografering. Vi bruker mest RIB’er for å kunne komme så nært hvalene som mulig uten å forstyrre dem vesentlig, samt for å få en lav fotoprofil slik at vi er på “nivå med kvalene”. Vi bruker bevist ikke for store båter (18-22 ft, 3-4 stk) for å være mest mulig manøvrerbare og kunne komme nærmest mulig uten å skremme dem. Deltagerne roteres mellom båtene fra dag til dag eller avtales. En båt kan eventuelt også brukes til de som ønsker å gjøre spesielle ting som snorkling og undervannskamera eller “pole cam” (kamera på stang). (må avtales på forhånd)

Pris: 8500.-/pers (inkluderer overnatting og alle måltider, ulike foredrag, veiledning, leie båt, flytedrakter). Forskudd (kr 3000) betales som depositum og du er sikret plass når dette er registrert inne på konto (først til mølla..). Kontonummer fås ved å kontakte Audun. Skulle det skje at kvalene mot formodning ikke dukker opp, eller værutsiktene blir for ille og det hele må avlyses eller utsettes, så betales hele depositumet tilbake om du ikke kan en påfølgende helg. Prisen kan nok for noen virke høy, men det er et stort apparat som skal settes i gang med mye forarbeidelse, kostbart utstyr og driftsutgifter utover det som er vanlig ved andre workshops. Vi prioriterer heller kvalitet en kvantitet, og tar derfor ikke mer enn maks 10 deltagere. Vi ønsker å ha fokus på gode bilder og opplevelser og få deltagere gir også mer spillerom og hjelp til hver enkelt deltager.

Transport fra Tromsø lufthavn/Tromsø sentrum
Ankomst Torsdag ettermiddag: Det går ferge til Vengsøy, hvor vi henter vi dere med båtene på torsdagen. Det går buss fra byen kl 16:10 (nr 428) som passerer flyplassen kl 16:20. Denne korresponderer med buss nr 426 som går til Bellvika hvor ferga til Vengsøy går kl 17:10. Ankomst Musvær ca kl 18. Alternativt så ordner vi med privat skyss med lokale deltagere. Om flere ankommer samtidig, kan en maksitaxi være løsningen.
Avreise søndag ettermiddag. Det blir motsatt rute med ferge fra Vengsøy 16:30 og trolig en maksitaxi fra fergeleie til flyplassen og dere vil kunne være på flyplassen rundt 17:30

Foredrag etc: Kreativ kval og naturfoto og nordlysfotografering av Audun Rikardsen (begge helger), samt egne foredrag av Lars Andreas Dybvik (1. helg) Den 2. helga vil Audun holde ekstra fredrag relatert til kreativ fotografering i og ved vann. Tips og triks vil deles... Veiledning om innstillinger og bruk av utstyr og enkel etterbehandling etc. Om noen av deltagerne også ønsker å vise bilder, er de velkommen til det.

Fotomuligheter:
Kval: Storkval på nært hold i et fantastisk mørketidslys og kystlandskap er en fantastisk opplevelse. Med RIB’er kommer vi ofte svært nært og med et lavere fotoperspektiv enn med andre båter. Bussjåførene har også lang erfaring i tilnærming til kvalene, for å komme nærmest mulig uten å skremme de. På eget ansvar, så vil det også kunne legges til rette for å hoppe i vannet med kvalene. Det er mulighet til å leie både tørrdrakt og undervannshus (til Canon)(må avtales på forhånd)

Nordlys: Gode muligheter om været er klart på kvelden. På grunn av at vi er så langt ut på kysten, vil selv svakt nordlys kunne vises godt i horisonten, så sant vi får klarvær ?

Annet: Det er mange spennende fotomuligheter både på gården på øya og i området rundt om man går på oppdagelsesferd. Spesielt spennende ved “mye vær”…?

Anbefalt fotoutstyr: Det er mørketid i Tromsø på denne tida, så en speilrefleks anbefales. Et fullformatkamera takler forholdene svært godt. Til kvalfoto anbefales en lyssterk telezoom på inntil 300mm (70-200 2.8 er helt perfekt!) og en normalzoom (eks 24-70). Ta gjerne også med en kraftig blits, så kan det hende vi strekker det enda litt lengre…(Audun lærer bort noen triks…) Gradert ND-filter kan også komme til nytte for de mest perfeksjonistiske. Vanntett kameratrekk og –bag kan være en fordel (se for eksempel: http://www.fotovideo.no/Tilbehør/Tilbehør/Regntrekk/Kata/Manfrotto-Pro-Light-Regntrekk-E-702-PL-Regntrekk-for-speilrefleks-126536-p0000146047) (alternativt bruker vi plastposer og tape!). Undervannshus (ev. GoPro e.l.) om du vil hoppe i vannet (eget ansvar) aller ha det på stang fra båten. Til nordlysfoto er det vidvinkler som gjelder, og da helst med blender 2.8 eller 4, samt stativ og snorutløser.

Annet: Du må forberede deg på lange og kalde dager, samt potensielt noe sjøsprøyt. Gode og varme klær er derfor en selvfølge. (Pakk mer enn du tror!) Dette inkluderer en stor, varm og vinn/vannavstøtende lue og noenlunde vanntette og varme votter. Vi holder flytedrakter og redningsdrakter, men har dere egen så ta gjerne med den som dere vet passer. Ta med sovepose, det er madrasser i huset.
Leie: Etter avtale kan det leies undervannshus for Canon (5DIII og 1DX), tørrdrakt/ABC (har et begrenset utvalg i ulike størrelser), noe fotoutstyr til Canon.

Forbehold: At kvalene dukker opp også i år og holder seg der…. (noe vi tror den gjør)…og at været er noenlunde stabilt. Er det ingen kvaler observert uken før avlyses det hele (eller at vi utsetter om noen ønsker det). Mørketiden kan by på et fantastisk og unikt lys, men i denne tiden er det heller ingen garanti for godt fotolys, så værgudene kan vi ikke gjøre noe med. Vindmessig vil vi imidlertid alltid kunne finne relativt rolige områder for kval. Vi er imidlertid optimistiske og håper værgudene er med oss også i år! (PS: For å sikre best mulige forhold, kan vi inntil to dager forskyve helga til en eller to uker senere. Dette vil kun bli gjort om det meldes svært dårlig vær) (backup om dårlig vær: 4. - 7. des, eventuelt tidlig i januar)

Hilsen Audun Rikardsen og hardtarbeidende venner og familien Enoksen på Musvær ?